Senior living

 

This garden is located in the centre of a residential complex for elderly people with dementia. The ground floor of this beautiful building, designed by LEVS architects, acts as a multifunctional layer where various care and day care functions are housed.

 

PHX_3953_Photoworkx_v_Dijk_Tuinen
PHX_3972_Photoworkx_v_Dijk_Tuinen
PHX_3949_Photoworkx_v_Dijk_Tuinen
PHX_3951_Photoworkx_v_Dijk_Tuinen
SO_SHBU_Nieuw_Zuilen_VANDIJKTUINEN_2013-07-09_A0_schaal1op100_AI_PSD_M

The garden as heart of the building.

 

This garden is located in the centre of a residential complex for elderly people with dementia. The ground floor of this beautiful building, designed by LEVS architects, acts as a multifunctional layer where various care and day care functions are housed. The dwellings are located on the upper storeys.

The courtyard is located in the functional layer and visible from all sides through the glass facade that runs around the whole garden. The garden becomes the centre of the complex, a space where not only the inside meets the outside but also where people come together.

 

The garden is made up of large, friendly, bold gestures that stretch the space and make it look and feel bigger. The curved lines in the courtyard reflect and take inspirations from the building, creating softness that defines the informal and flexible nature of the space. Areas to sit in the sun, in shade and in sheltered corners, small rooms and larger spaces, blend together through the garden. To enhance the organic and informal character,

the furniture, lighting and play objects are scattered through the garden. Along with the water feature, the elements define pleasant places to stay.

 

In this courtyard we have chosen a soft playing surface, which is typically used on sports fields and play areas. The color and texture of this surface is similar to the flooring used inside the building, making the connection between the inside and outside of the complex stronger. The soft material increases the safety of the visitors  and makes the garden feel more like an outdoor room and an extension of the building.

Photography: 

Photoworks

 

Architect building 

LEVS

 

Green constructor:

Van Dijk Tuinen

 

 

 

Curved lines and soft materials connecting to the function of the court yard and the identity of the building
Lush planting concept connecting to the emotion of spontaneous nature
Curved lines and soft materials connecting to the function of the court yard and the identity of the building
Plan view court yard desing by Andrew van Egmond

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2019

This website uses cookies to analyse traffic. By clicking "Accept" you agree to the use of cookies. If not the website will stilll work fine!

Accept