Field emotion

 

Old forests and open heather fields characterize the old landscape where this garden is situated. 

In the golden ages, fortunate people form Amsterdam built their countryside estates here. Through the ages more and more people with money settled on these higher sandy grounds of the Netherlands. Parcels became smaller and smaller and the original landscape was turned into gardens. 

 

 

x_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
aa_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
ab_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
f_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
p_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
d_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
br_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
c_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
i_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
ci_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
cg_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
ba_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
bh_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
bp_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
aw_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
bl_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
bq_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
m_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
ai_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
ah_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
ak_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
al_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland
PLAN_Andrew_van_Egmond_contemporary-nature-garden-Holland_edited1
long clear lines connect the garden to the larger setting of the landscape

Photography: 

Andrew van Egmond


Green constructor:

Kroeze Hoveniers Beesd


Trees by::

Van der berk


Lighting by:

Burlight


Architect renovation and pool:

BOS architects


Interior architect:

De Brouwer Binnenwerken





Although it is a very green area to live in, the connection with the original landscape has been lost.  The concept of this garden is to introduce the original landscape back again in a subtle way. Typical Pine and native Birch trees have been selected and planted in a natural composition. One big field of perennial grasses has been introduced and refers to the original landscape. Long minimalistic lines are positioned to frame the lush green clouds of shrubs, trees and grasses. 

The original landscape is not literally copied. The intention was to capture the emotion of the original landscape, resulting in a garden that honours the larger landscape it is in. At the same time the garden embraces the classical architecture of the house with a contemporary garden design. 


The chosen materials have a humble appearance and accommodate the classical architecture. The type of gravel used is typical for The Netherlands and feels very natural for this environment. The granite cobble stones are meaningful because they are a relict from the old garden.

Refined detailing is key for a minimal design approach. The way the wooden deck is designed is a good example of this. 

It appears to be floating above the walls, paving surfaces, lawn and swimming pool. To prevent the pool from seeming alien in this natural setting, concrete walls were chosen to achieve an appealing green look. 


The garden should be a link between the human scale of the dwelling and the larger scale of the landscape. In this garden, this is realized by introducing a long minimalistic line in the back framing the lush green and by transforming the front lawn into one big field of perennial grasses. The wild look of the grasses and multi-trunk trees make a beautiful contrast with the classic house. The field of perennial grasses is a living painting capturing the elements of wind, rain, frost and sunlight. It is an ever changing composition which connects us to the seasons and our emotions. An experience you don’t expect with this type of architecture. 

Minimalistic combination of materials which connects the classical villa to the minimalistic garden design
Well balanced composition of lines and objects
Green tones in plants and furniture creates a peaceful environment
Fascinating contrast between the soft character of the grassen and strong appearance of the stone materials
Well detailed pergola
The horizontal line in the garden is a concept that is consequently uses in the design. Even in all the lines of the wooden deck. Making the deck seems so float.
using concreet at the surface of the swimming pool does not make it stand out. Instead it is a beautiful element that combines perfectly with the garden design
The long line as one of the back bones of Andrew's designs
informal setting of Ethernit pots. Filled with Sagina sabularis and Deshampsia
Terraces floating as thin sheets above the garden and the pool
The long line as one of the back bones of Andrew's designs
Andrew van Egmond | plan  |   Field emotion

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2019

This website uses cookies to analyse traffic. By clicking "Accept" you agree to the use of cookies. If not the website will stilll work fine!

Accept