Exposing Geology


 

Andrew's private residence in a pristine and amazing location in BC Canada.

The idea behind the personal design / architecture is all about fitting the dwelling into the site in a humble way and experiencing the landscape in all its drama..

Architecture and landscape architecture are in constant communication with each other.


 




Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff

Constractor:

Andrew van Egmond  |  Ron Wilson

 

Architectrure  |  Design 

Andrew van Egmond with help of

James White & Tony Simmonds


Pictures

Andrew van Egmond




Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff

The concept of a volume floating above the bluff worked out very well. The design of the residence is a simple one. Its a rectangular box positioned on a long wall of concrete that acts like an artificial rock face inspired on the liner natural rock faces already existing in the protected bluff. 

It’s an one open space with a surface of about 1000 sq foot. The one space falls apart in different subspaces divided by a box which houses the kitchen, the bathroom and a walk in closet.


This amazing landscape need only minimal and subtle landscaping. Just some lines and gentle composing to activate the beauty of the site. The hardscaping will exists off sand stone harvested on site and used in different ways and floating decks of local cedar lumber and 1x2 feet concrete tiles. 

The planting exists of a base of native and local trees, shrubs, grasses and perennials together with a subtle selection of more non-invasive cultivated bulbs, perennials and biennials. All is serving the natural identity of the landscape. Not taking away from the natural carpet and ecosystem but adding and enriching it.

Sequence of a cliffside and two exposed natural rock fases continue into an artificial linear rock face positioned under the cantilevering dwelling,. making the architecture float in the landscape.

New dwelling in between existing trees blending the new volume into the background

A sequence of artificial linear lines made out of concrete and sand stone masonry together with exposed existing bed rock. All following the dominant geological configuration of Saturna Island, connecting the site to the bigger landscape and underlayng geology.

plan view
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff
Dwelling positioned on the bluff

To be continued