Trunk cathedral

 

A long line of minimalistic gestures emphasises the ornamental and impressive composition of old  tree trunks. Together with the sleek creating a beautiful contrast with the natural shapes of the woodland edges.

And the fields of ornamental grasses are a reference to the lush fields in the surrounding landscape.

 

10_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden
9_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden
6_Andrew-van-Egmond_poolhouse_Minimalstic-garden
2_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden
8_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden_overlap
8_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden
11_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden
3_Andrew-van-Egmond_poolhouse_Minimalstic-garden_B
7_Andrew-van-Egmond_Photo_Emiel_VD-Berg_Minimalstic-garden
4_Andrew-van-Egmond_poolhouse_Minimalstic-garden
VO_ai-B_zw
Long lines as a link between the scale of the landscape and the scale of the human living environment  | Andrew van Egmond

Pic.  A


The garden borders a natural reserve, The surrounding landscape is determined by Beech and Birch forests and heather. The design defines a garden that is not subject to time and trends.

The sleek lines are creating a beautiful contrast with the natural shapes of the woodland edges. The slopes of ornamental grasses are a reference to the lush moors of the surrounding fields.

 

The most logical place for the pool would have been right next to the house, but as a landscape designer, I chose to place the swimming pool deep in the garden. This totally changes the perception of the garden as a whole. By making a path to somewhere, you amplify the emotion that place rouses. The pool and the bathhouse* are now amongst the planes of ornamental grasses, next to the edge of the woodland. As a result, you get to feel a part of nature.

Strong horizontal lines tie in the proportions of the house with the proportions of the garden and landscape. Thus, the garden is continued in its surroundings and makes use of the horizontal lines to anchor itself into the area.

 

*The concept of the swimming pool and bathhouse design was developed in collaboration with BOS architects.

Pool house deep in garden. Walking over the boardwalk and looking back to the house is part of the narrative of the garden design
Pool house deep in garden. Walking over the boardwalk and looking back to the house is part of the narrative of the garden design
Floating surfaces between the fields of grasses
Floating surfaces between the fields of grasses | The pool as a mirror of the dramatic sky

Pic.  C+D

Pic.  B

Photography: 

Emiel van den Berg

Pic A, C + D by and Andrew van Egmond

Pic B by Matthijs van Roon,

 

Architect Villa and Poolhouse:

BOS architects

 

Green constructor:

Meker Tuinen

 

Publicity: 

* Garden in Four Seasons

* Drieklomp realtors |  Exclusive Living magazine



 

Long lines as a link between the scale of the landscape and the scale of the human living environment  | Andrew van Egmond
Plan view green estate desing | by Andrew van Egmond

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2019

This website uses cookies to analyse traffic. By clicking "Accept" you agree to the use of cookies. If not the website will stilll work fine!

Accept