Longing for horizon


This garden is located right next to a natural reserve called Midden-Delfland (Central Delfland).An assortment of ornamental grasses connects the vegetation of the minimalist garden with the underlying fields.

Long horizontal lines at right angles subtly refer to the long lines of the neighbouring polder landscape and also to the architecture of the villa.


1 © Ben Termull_edited_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_Delft
17 © Henny-van-Belkom_Design_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_De
14 © Ben Termull_edited_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_Delft
10 © Ben Termull_edited_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_Delft
16 © Henny-van-Belkom_Design_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_De
6 © Ben Termull_edited_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_Delft
11 © Ben Termull_edited_by_AndrewvanEgmond_modern_poldergarden_Delft
Andrew-van- Egmond_polder-garden
Long sharp lines cutting the green surfaces connecting to the polder landscape
Incorporating the landscape in the garden. The landscape as starting point of the garden
Planting in garden connecting to planting in surrounding landscape
Planting in garden connecting to planting in surrounding landscape

Pic.  B


This garden is located right next to a natural reserve called Midden-Delfland (Central Delfland).

An assortment of ornamental grasses connects the vegetation of the minimalist garden with the underlying fields.

Long horizontal lines at right angles subtly refer to the long lines of the neighbouring polder landscape and also to the architecture of the villa. As you come in through the front door, you look right through the atrium into the backyard, getting a broad view of the open landscape. As the garden naturally coincides with its surroundings, the swimming pool appears naked in the landscape. A unique Dutch experience: swimming in the polder.

 

Inspired by the poetry of the waving grass and searching for a way to connect the garden even more to the landscape, I added to the design a wide and spacious tribune.

I chose to use small sized soft wood, thus softening the whole design and giving the space a pleasant feeling. An added set of large cushions gave it meaning and turned it into the ideal place to spend long summer evenings with a group of friends.

The choice to allow the deck to reach back to the house made the space calmer and more coherent. The deck surface was covered in outdoor parquetry by using a system that conceals the screws, providing a very refined image.

The combination of the slats structure on the front side of the tribune and that on the edges of the deck sets an exquisite identity of horizontal lines which is typical of my work.

 

During the day, the white bulbs contribute to the beautiful appearance of the garden, while in the dark they create a special atmosphere. In the evening, the lighting objects give a soft warm glow to the ornamental grasses, enabling the dwellers of the house to enjoy the depths of their garden.

Framing the landscape by long horizontal lines and refined detailing
Detailing and horizontal lines in contrast with the lush green of the landscape

Pic.  A


Photography: 

Ben ter Mull

Pic. A+B by Henny van Belkom

 

Green constructor:

Seasons groep

 

Publicity: 

* the “Terra Architecture” magazine

* Chick Garden Concept BE 

* LandscapeMe "magazine in the Middle East"

 



Framing the landscape by long horizontal lines and refined detailing
Planting in garden connecting to planting in surrounding landscape
Perennial grassen connecting to the emotion of the fields surrounding the property
Perennial grasses | Andrew van Egmond
Plan view gaden desing polders Delft  |  By Andrew van Egmond

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2019

This website uses cookies to analyse traffic. By clicking "Accept" you agree to the use of cookies. If not the website will stilll work fine!

Accept