Forest-garden

Forest garden  -  The long floating line..

 

The play of vertical gestures of the trunks are the basis for the design. In the design the perspective is steered towards a group of long vertical trunks of Larches.

A composition of horizontal lines and floating boardwalks create a frame which steers the view..

 

Faming the forest
Long floating lines make you feel like a guest in the landscape
Neutral materials defining the long lines
The right furniture in the right garden
Combination of materials and details in contrast with lush green
Floating lines in the forest

Pic.  C

Pic.  B

Pic.  A

This unique property is located close to a nature reserve in the middle of The Netherlands.

 

It's a forest lot with a significant height difference, especially for a flat county like The Netherlands.

 

The house is located in the higher part of the lot and interacts in a humble way with the majestic trees around it. The front garden was already realised and only needed renovation. The main focus was on the back garden.

 

As you approach the house and enter the front door, you are drawn towards the living area where a fascinating view towards the play of trunks reveales itself. From the living room and the kitchen you have a poetic few through the big windows into the forest.

 

The play of vertical gestures are the basis for this design. The viewer's perspective is steered towards a group of long vertical trunks of Larches. A composition of horizontal lines and floating boardwalks create a frame which steers the view.

 

The whole perspective is framed by the garden design which is like a living composition, Nature is changing through the year while the frame stays the same. Imagine the group of Larches having fresh green leaves in spring, maturing towards a darker, more blue color in summer and colouring yellow in the fall..

 

Pic.  D

Photography: 

Pic A, B + D by Emiel van den Berg

Pic C + E  by Matthijs van Roon

Rest by and Andrew van Egmond

 

Architect building

BOS architects

 

Green constructor:

Van Dijk Tuinen

 

Publicity:

De Tuin in vier seizoenen 

September 2016

Refinement in the design translates the attention that went into the designing proces
Refinement in the design translates the attention that went into the designing proces

Pic.  E

In this garden the forest is the garden! We did not go for the conventual approach. As in conventual gardens the lawn is mostly situated directly edged the house. In this situation de concept is having the forest floor situated directly to the edge of the house. Therefor you experience being in the forest while being in the house and sitting on the terras. The lawn is a bit further and is like a blanc canvas creating space for the composition of straight vertical trunks of the Larches.

 

The terraces and paths are incorporated in a modest way. You’re a guest in this forest. Floating runners strengthen this experience. The long diagonal lines are not connected to the composition of the building but life there own lives. They strengthen the visual depth of the property. While walking the floating paths the experience of walking above the natural suface  provides a subtle stillness. A feeling of being a guest in the landscape and beding part of this landscape.

 

Using the natural elevation in the property. Dramatising the depth of field into the forest.

The play of trunks, especially the ritme of strait vertical Larches trunks

as a starting pont for the design proces

The composition of long lines framing the spontaneous play of lush green and ritme of trunks in the forest.

Using the natural elevation in the property. Dramatising the depth of field into the forest.
The play of trunks, especially the ritme of strait vertical Larchestrunks as a starting pont for the design proces
The composition of long lines framing the spontaneous play of lush green and ritme of trunks in the forest.
Plan view forst garden by Andrew van Egmond

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2019