Garden in Schoorl The Netherlands

Garden in Schoorl  |  The Netherlands

 

This special garden embraces a fascinating home in the poetic landscape of Schoorl. The house is designed by famous Dutch architect 'Paul de Ruiter'. The plot is located in the bocage landscape behind the broad dune in Schoorl. 5km further on you can see the sea, but you feel the suggestion of the endless horizon that lies behind the high dune edge.

 

With help of Studio BLAD  www.studio-blad.com

 

This project is in progress and will be finished fall 2018. After that the whole planting strategy needs to ripen for the garden to grow to it's full potential.

 

Green constructor:

Kroeze landscapers Beesd

 

Architect building:

Paul de Ruiter (Chris Colaris)

plan view garden design conceptual garden by Andrew van Egmond
Floating surfaces in contrast with field of grasses

Anticipating the landscape

 

This special garden embraces a fascinating home in the poetic landscape of Schoorl. 

Linking it with the landscape is an important aspect in this work.

 The plot is located in the bocage landscape behind the broad dune in Schoorl. 5km further on you can see the sea, but you feel the suggestion of the endless horizon that lies behind the high dune edge. The place is almost non-Dutch. The height of the dune gives the experience of a hillside. In the evening, the light of the sun projects on the high dune over the dark forest facade giving a magical experience as it illuminates every landscape room. 

 

This unique building sits on a mound and from the kitchen and the living room you are literally elevated above this landscape. From the house, long lines and scenes in the garden along with the effect of light and dark, steers ones orientation to the surrounding landscape.

Looking from the living room, the garden does not stop at the boundary, but continues into  the pasture next to it. The only separation is a narrow ditch with Alders here and there.

The characteristic Alder forest continues into the neighbouring lot without any fencing present.

 

What makes this garden even more special is that it lies on a subtle landscape transitioning from the higher sandy soils to the lower peat meadows, which are part of the hinterland. On the lower wetter part of the garden you find the Alder forest with its characteristic play of tall slim trunks. This story of the landscape transition is now more visible and experienced more strongly through the design. A prominent diagonal line empasizes the edge of the forest and steers your orientation even more towards the surrounding landscape. This diagonal line in the design makes the garden look even bigger than it already is. And a tight long steel line marks the height difference and the transition from lawn meadow to the forest part. The long wall consists of solid concrete blocks, which seem to float subtly above the forest floor. The refinement in this kind of strong and powerful gesture is crucial. In this case, the refinement lies in letting the total object float and in particular in the characteristic sandblasted graph designed by Studio BLAD. This drawing suggests movement and refers to the movement of sand bodies in the dunes close to the sea. The same graphic can also be found in the wall along the driveway.

 

The composition of the long, clean lines and large gestures, is in contrast with the lush nature.  Tight gestures are loose in space, green flows everywhere, lines cut through the cushions of grass and the play of trunks. The composition of the garden does not detract from the strength of the architecture of the house, allowing the house to stand on it's own in the landscape.

 

The materials used in this design are firm but refined. The concrete gestures with subtle finishing can age beautifully. The wooden boardwalk will age naturally into the Alder forest. The sharp steel lines define the height differences in the garden and enhance the contrast between nature and architecture. They are black coated, the same color as the steel in the house. In this way the garden responds to the house in a subtle way.

 

As said before, the whole house is lifted above the landscape and lies on a mound. The house is almost separate from its environment. This suggestion of detachment has been strengthened by putting the whole house in a field of grasses. The monolith of black steel, black-stained wood and large mirrored windows that catch the sky, lies in a soft cushion of ornamental grass that constantly changes color, texture and volume throughout the season and captures the weather. Filtered light in the evening, dew in the early morning, wind on a turbulent day and frost in the winter are caught in this field of grasses and tell a poetic story that you are part of the landscape.

The long floating lines defining the garden space and framing the views
Long lines steering perseption and telling the story of the garden and the surrounding landscape
Using materials that connect with its surroundings
Long lines steering perseption and telling the story of the garden and the surrounding landscape
Floating lines elevated above nature. Giving the feeling of being a guest in the landscape
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Andrew van Egmond and Kroeze | work in progress
Sandblasted grafics in concreet wall by Studio BLAD
Sandblasted grafics in concreet wall by Studio BLAD

Sandblasted grafics in concreet wall by Studio BLAD

Sand blasted grafics as extra layers of design
Framing the views on the landscape

Framing the views on the landscape

Green mass and open pace steering the persection en orientation on the landscape

Green mass and open space is steering the perseption en orientation onto the landscape

Surpricing composition of long lines and objects defining the garden desing

Surprising composition of long lines and objects defining the garden design

Garden at the edge of dunes and polders

Garden at the edge of dunes and polders

Copyright © Andrew van Egmond | designing garden and landscape       |      All rights reserved  2019